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Austin Radiological Association 

Interventional Fluoro Procedure 

PICC Line Insertion 

 
 

Overview 

 

• Venous access by peripherally inserted central catheter (PICC) 

 

•        The use of fluoroscopic systems for interventional purposes is restricted to  

       radiologists and individuals to whom a physician has delegated authority 

       pursuant to the Occupations Code, Chapter 601, and the applicable rules of the 

  Texas Medical Board. 

 

Indications 

 

• Venous access 

 

• Used in the treatment of different types of cancer 

 

•       Antibiotics 

 

Examination Time 

 

• 60 minutes 

 

Patient Preparation 

 

•          Obtain informed consent 

 

•          Question for allergies 

 

Equipment 

 

• Siemens C-arm 

 

•       SonoSite 

 

•       Sterile pack 
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Patient Position & Imaging Field 

 

• Supine 

 

•      Arm being used is supinated and placed out away from patient  

 

Acquisition Protocol - Routine Study  

 

• Radiologist and/or technologist performs fluoroscopy while placing PICC 

 

Data Processing 

 

• Technologist will send images taken to PACS (Picture Archiving and 

Communication System). 

 

• Technologist will enter exposure time in the appropriate field of RIS (Radiology 

Information System). 

 

• Technologist will enter DAP (Dose Area Product) and SEE (Skin Entrance 

Exposure) into the technologist notes field of the RIS. 

 

Radiation Exposure levels  

  

• Recommended operator guidance reference level for this fluoroscopically guided 

interventional procedure is 60 minutes beam-on time. Threshold reference level is 

a SEE of 5 Gy (Gray). 

 

•      Radiation Exposure levels are monitored through the Austin Radiological  

      Association’s monthly technologist QA process. 

 

•      If the reference level is exceeded, further analysis will be performed by the     

            Protocol Committee and appropriate action taken to include possible patient  

            follow-up. 

 

Protocol Review 

 

            •          Not to exceed 14 months.  
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